Pismo TITU: Kažnjava se SMRĆU !
Categories: Funny, Gallery, Serbia, Text

pismo Titu

Predmet: Ciganović Ivan iz Virja Virje 15. VII. 1947.
moli objavu zakona za zaštitu braka

Drugu Josipu Brozu Titu- Maršalu Jugoslavije- Beograd

Niže potpisani drug Ciganović, seljak iz Virja, Mitrovačka 187-Podravina
Prisiljen sam visokom naslovu podnijeti slijedeću molbu:
Druže Maršale vi ste meni blizak kao sin kršnog Hrvatskog Zagorja, a ja sam sin ravne Podravine. Sudbina vas je odredila da upravljate brodom naše države sada u izgradnji i mi se uzdajemo u vaše vodstvo, kao što smo se uzdali i nismo se prevarili u vaše sigurno vodstvo za vrijeme prošlog rata. Međutim da vam objasnim svoju strašnu tragediju i da zatražim kao demokrata, zaštitu države, dakle i od vas, jer mi vi možete lako pomoći.
15.VI. 1947. odbjegla je od mene tajno moja zakonita i ljubljena žena Ciganović Mira.rođ.1915.godine u svijet s namjerom da vodi prostituciju i živi na tuđi račun. Mojem gospodarstvu prijeti rasulo i katastrofa, jer nema ko da vodi kućanstvo, tko će krpati, prati, kuhati i na polju mi pomagati. A moram da uzdržavam i majku staru 72. godine i jedno dijete ratno siroče Momčilović Petra, člana drž.dječje kolonije. –Uvijek sam govorio ženi :-“ Draga ženo, nemoj da me ostaviš, radije me ubij, nego da odeš u skitnju.“ Ali eto, otišla je lakoumnica i ovako me sada polagano ubija teška sudbina. Podnio sam redarstvenu potragu, ali to ide jako polako i pitanje je da li će je pronaći i uhapsiti! No ja se nadam uništiti pritisku takve saboterke kakva je moja lakoumna žena. I ja hoću da živim dostojno i pošteno demokratski kao što živi većina dobrih ljudi.
Molim vas stoga da poradite u vladi , da žurno izađe i da se u cijeloj Jugoslaviji javno objavi zakon o zaštiti bračnog života kako slijedi.
1) svaka udata žena koja ostavi muža i ode u svijet kažnjava se smrću.
2) svaka udata žena, koja živi u svijetu, bilo gdje u kakovoj službi, ima da se iskaže pismenim odobrenjem potpisanim po njenom mužu. Da joj on odobrava služenje.
3) svaka osoba koja bi zadržala kod sebe tuđu ženu, a bez takova odobrenja muža, ili bi ju sakrivala, te ju ne bi prijavila policiji kažnjava se smrću.
4) svako krivotvorenje takovog uvjerenje kažnjava se smrću.
5)po objavi ovog zakona imade svaka udata žena, da si u roku 8 dana ishodi takvo odobrenje od svog muža.
6) ovo sve vrijedi i za muža, ako bi ostavio ženu i otišao u svijet u nepovrat.

Ovim veoma važnim i hitnim zakonom bit će pogođene u ahilovu petu svaka prostitutka i saboterka. Obiteljski život bit će izgrađen na čvrstim temeljima, nestat će užasnog kriminala i života na tuđi račun.
U nadi da ćete mi vi druže maršale, obrisati suzu iz mog oka i skinuti tešku moru, koja tišti moja leđa, pomoći mi da se ne strovalim u ponor, zahvaljujem unaprijed.

Smrt fašizmu i sloboda narodu i obitelji.

Arhiv Josipa Broza Tita

Facebook comments:

Leave a Reply


What is 12 + 10 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

*